Category Archives: TIPSIGT.

SLOW FOOD AND LOVIN’ JAZZ.

På Vivanda äter man ljuvligt från en gård alldeles runt hörnet. Närproducerat och biodynamiskt in i minsta detalj. Här finns inga plastflaskor, man serverar sig själv, tappar upp sitt eget biologiska vin och källsorterar när man ätit upp. Smygande jazz och skvallervänliga små bord gör Vivanda till en ny tisdagsfavorit. Bäst av allt är kanske att den som väljer att äta kött eller ost garanteras att produkterna kommer från närliggande gårdar med respekt för sina fina djur.

Vivanda, via Santa Monaca 7r, Firenze

ACHING FEET AND SUNNY B.

På lördagen vilade vi våra trötta fötter utanför det franska biblioteket med takeaway-burgare från Panino Tondo. (På hamburgaren Sunny B får man mozzarella och soltarkade tomater. Yes.)

Il Panino Tondo, via Montebello 56r.

CAN WE JUST SIT HERE FOR A WHILE.

Varm Peccorino-panino och ett litet glas rödvin på ‘Ino, i det finaste av sällskap. Ni vet när allting känns bra, liksom inbäddat i något mjukt. Så kändes livet idag.

‘Ino Firenze, Via de’ Georgofili 3

SPRITZ WITH A TWIST.

Färgglada drinkar och svindlande höjder.

Blir nog en försommar på Westin Excelsiors nya takterrass.

NADINE II.

Provar skor (med ludet smakråd) på nya Nadine och dricker rödvin på kontoret utan att jobba. Hej fredag!

Boutique Nadines nya concept store, Via de’ Benci 32/r

DARK CHOCOLATE, WHITE JASMINE AND SOMETHING THAT MIGHT NOT EXIST.

Regn, låsta dörrar och ett misslyckat uppdrag. Gömde mig inne på världens finaste apotek istället. På Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella doftar det nämligen nytvättade lakan, vit jasmin, mörk choklad och kryddor jag inte visste fanns. Rosvatten, ljus, parfymer, tvålar och oljor. Allt framtaget efter 600 år gamla originalrecept, prydligt förpackat i glasflaskor och träboxar med sidenband. Det ekar vackert om det där rutiga stengolvet och när jag lämnar apoteket sitter dofterna kvar i mitt hår.

Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella. Via Delle Scala 16, Florens

CALIFORNIA BAKERY.

Är du sugen på en klassisk brunch efter en natt i Navigli ska du ta dig till California Bakery. Under Picnickorgarna i taket serveras Caffè Americano, granola, färsk frukt, pannkakor och nybakade bagels. Himla gott!

California Bakery, Piaza Sant’ Eustorgio 4, Zona Porta Ticinese. Se även hemsidan för fler adresser runt om i Milano.

A SANTA LUCIA.

Hamnar ni i Milano en helg tycker jag att ni ska äta middag på det här smått legendariska stället. Härligt opretentiös matsal med det där lilla extra man inte riktigt kan sätta fingret på. Beställ pasta Vongole (den godaste jag ätit, någonsin) och drick husets egna vino frizzante rakt igenom. Dela på en Creme caramel pannacotta till efterrätt och avsluta med en dubbel macchiato. Det gjorde vi.

A Santa Lucia – Via S. Pietro all’Orto, 3 – 20121 Milano

LIBRERIA BRAC.

Lite lagom undangömt, på en anonym bakgata, ligger Brac. En fantastisk libreria som mest känns som ett lusthus av glas i en vacker saga. Bland böcker i travar, hemliga kistor och plantor i glasburkar serveras vegetarisk mat och ekologiska efterrätter på nötta träbord. Vi var där idag. Hade tjejlunch i timmar och allt var ganska perfekt. Är liksom redan givna stammisar. Det här ska bli mitt nya kontor, sa jag och klappade Gioias mjuka öra.

BRAC, Via dei Vagellai, 18/r, Firenze

IDEAL.

Det har öppnat en ny bar i kvarteret. Igår var vi där och tog ett snabbt premiärglas innan middagen. Välfyllda glas. Det blir ett bra sommarhak det där.

Ideal, Via il Prato 4b, Firenze

I’M A PIZZATERIAN.

Bästa pizzan i stan hittar du på Gusta Pizza som ligger på Via Maggio intill Piazza Santo Spirito. Det är nästan alltid fullt, men det gör inget för då tar man bara en öl  bland vesporna på trottoaren medan man väntar. Min favorit har färsk mozarella, parmesan, tomat och ruccola liksom ovanpå det bakade och varma. Om man är ledsen får man en pizza som är ett hjärta av den snälla ägaren. I alla fall om man heter Rosen.

Gusta pizza. Via Maggio, 46

DETAILS.

När jag ska köpa flott present går jag alltid till Lungarno Details. Just för att det är så.. flott och för att de säljer mina favoritdofter från Ortigia. Var där igår och blev lite kär i en gipshand och världens största fängelsenyckelknippa i silver. Random. Men gick där ifrån med något helt annat i påsen. Ledtråd: På lördag ska vi på bröllop.

Lungarno Details
Lungarno Acciaiuoli 2P – 4D, Firenze